www.beyazdolgular.com

İçeriğe git

Ana Menü

Mikroorganizma Kontrolu

Kompozitlerde Başarı 1

Hasta koltuğa oturduğunda çalışmaya başlamadan önce klorheksidin gargara ile 1 dakika ağzını çalkayacak olursa çalışma sırasında  ağız ortamında belli bir mikroorganizma kontrolu sağlanmış olacaktır.

Çürük temizlendikten ya da diş yüzeyi hazırlandıktan sonra diş hava-su sprey ile iyice yıkanmalıdır. Daha sonra hasta ağzını bol su ile  temizlemelidir. Bu aşamada hasta bir kaç dakika dinlendirilirken, geçecek olan süre içersinde açılan kaviteye klorhexidin emdirilmiş bir pamuk pelet koyulacak olursa kavite yüzeyindeki mikroorganizmalar da önemli ölçüde uzaklaştırılmış olacaktır. Bilindiği gibi mikroorganizmalar çürük oluştururken bir yandan da dişin tübüler yapısından geçerek pulpa ortamına girmeye çalışmaktadırlar. Çürük temizlendikten sonra klorhexidin uygulaması kavite yüzeyinde ve tübüler yapı ağızlarında kalan mikroorganizmaları uzaklaştıracağından, kompozit bir dolgudan sonra, mikroorganizmalara bağlı olarak oluşabilecek hyperemik tablolar ya da ağrılar  görülmeyecektir.

Etching sırasında, mikroorganizmaların asit ortama dayanıklı olmayanları kavite yüzeyinden uzaklaştırılmaktadır. Bunun yanı sıra jel  şeklindeki etchingler içeriğinde benzalchonium bulunduğundan antibakterial özellik göstermektedirler.

Her hangi bir çalışma için ağız ortamında mikroorganizma kontrolü yapılması yararlıdır ama kavite ve yüzeylerde her vakada klorhexidin kullanmak gerekli olmayabilir.Buna Diş Hekimi karar verecektir. Kavite ve yüzeylerde etching öncesinde klorhexidin kullanıp kullanmamak yine dDiş Hekiminin kendi kontrolündedir. Hyperemik özellikte ya da daha ileri bir tabloya sahip bir dişte klorhexidin kullanmak yararlı olacaktır ama Diş Hekimi hyperemik özellikte olmayan bir dişte kavite içine ve yüzeyine klorhexidin uygulayıp uygulamayacağına dişin içerisinde bulunduğu klinik duruma göre kendi karar verebilecektir.

 
 
İçeriğe Geri Dön | Ana Menüye Geri Dön