Ana Menü
Kompozit materyaller, doğal dişlerin renk özelliklerinin bir restorasyon çalışması üzerinde aynı şekilde yapılabilmesine olanak sağlayan özelliklere sahip materyallerdir. Kompozitlerin bu özellikleri Diş Hekimlerine, doğal dişleri taklit eden, estetik görünümleri olan kompozit restorasyonlar yapma fırsatları vermektedir. Doğal ve estetik kompozit restorasyonların yapılabilmesi için gerekli olan unsurların içerisinde renk ve ışık konusu önemli bir yer tutmaktadır.Bu nedenle Diş Hekimi renk ve ışık konusuna hakim olmalıdır.
Kompozit bir restorasyon yapılacak dişlerin renklerinin belirlenmesi ve benzer özelliklerde renklere sahip bir restorasyon yapılabilmesi çalışmaların önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Çünkü mükemmel sağlamlıkta, anatomik şekli, yüzey özellikleri doğal diş ile çok uyumlu bir kompozit restorasyon, üzerine yapıldığı dişin ya da komşu dişin renkleri ile uyum sağlamıyor ise yapılan çalışma dişlerin sahipleri tarafından kolay kabul edilmemektedir. Bu nedenle dişlerin renk özelliklerinin doğru olarak belirlenmesi ve bu özelliklerin kompozit restorasyon üzerinde aynı şekilde yapılması gerekmektedir.
Muayenehane pratiği içerisinde dişlerin ve kompozit restorasyonların renklerinin algılanması ve doğru belirlenebilmesi bir çok faktöre bağlıdır. Diş Hekiminin göz sağlığı, gözlük ya da lens kullanıp kullanmadığı, göz yorgunluğu, tecrübesi, dikkat ve konsantrasyonu, günün hangi saatlerinde çalışıldığı, gün ışığının yönü ve biçimi, reflektör ışığının şekli ve yoğunluğu, dişlerin klinik özellikleri, renk belirleme yöntemleri gibi faktörler bunlardan bazılarıdır. Bir kompozit çalışmada başarılı bir renk uyumu elde edebilmek için bu gibi özelliklerin dikkate alınması gerekmektedir.
Kompozit restorasyonlar doğrudan dişler üzerine yapıldıklarında, Diş Hekimleri renk çalışmalarını dilediği gibi yönetebilme olanağına sahiptirler. İndirek çalışmalarda ise renk kayıtlarının laboratuvarlara transfer edilmesinde çeşitli zorluklar olduğundan Diş Hekimi bu transferleri çok dikkatli yönetmelidir.
Dişlerin renklerinin belirlenmesinde en çok kullanılan yöntem, renk skalası kullanmaktır. Tecrübesine, gözlerine güvenen Dişhekimleri renk skalası kullanarak dişlerin ve restorasyonların renklerini belirleyebilmektedirler. Son yıllarda renk belirlenmesinde digital olarak çalışan çeşitli renk ölçüm cihazları kullanılmaya başlamıştır.
Dişlerin Renklerinde Önemli Olan Faktörler
Dişler ve dişlerinin renkleri, klinik olarak pek çok açıdan farklılıklar gösterebilmektedir. Bu farklılıklarla ilgili olarak aşağıdaki konuların dikkate alınması faydalı olacaktır.
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
16-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36) Renk alınırken yapılan değerlendirmeler, dişler ağız sıvıları ile ıslak haldeyken ve hava ile kurulandıktan sonra ayrı ayrı yapılmalıdır.
37) Renk değerlendirmeleri, gün ışığında ya da reflektör altında hatta çalışma sırasında duruma göre Diş Hekimin kullanabileceği kuvvetli ya da zayıf reflektör ışığı altında ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
38-
39-
40-
a) Renk cihazı kalibrasyonu yapıldıktan sonra kullanılmalıdır.
b) Aynı dişin farklı yerlerinden ya da farklı dişlerde bir kaç kez renk alındıktan sonra cihazın kalibrasyonu yeniden yapılmalıdır. Deneme sayısı arttıkça cihazın hata payı çoğalmakta ve Diş Hekiminin yanılma olasılığı artmaktadır.
c) Cihazın ucu renk alınan dişin yüzeyine tam olarak dik tutulmalıdır.
d) Kompozit restorasyonların yapılacağı dişlerin ya da komşu dişlerin renklerinin alınmasında genel yaklaşım dişlerinin incizal, orta ve kole bölgelerinin renklerinin doğru belirlenmesidir. Arka bölgelerde bu yaklaşım yeterli olsa da ön bölgede zaman zaman daha ayrıntılı olarak renk alınması gerekebilmektedir. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi ön bölge çok ışık altında olduğundan dişlerin ayrıntıları daha kolay farkedilebilmektedir. İkinci özellik ise aynı ağızda bile dişler birbirine göre çok farklı renklerde olabileceği gibi aynı dişin üzerinde farklı bölgeler farklı renklerde olabilmektedir. Skala ile renk alınırken örneğin bir dişin orta bölgesinde mesial kenar ile orta bölgede bir renk farklılığı olması durumunda çıplak gözle bunu anlayabilmek kolay değildir. Oysa renk cihazı ile çeşitli denemeler yaparak doğruya yakın bir şekilde dişin renk haritası çıkarılabilir.
Piyasada çeşitli yöntemlerle dişlerin renklerini alabilen ya da renk coğrafyalarını çıkarabilen cihazlar bulunmaktadır.
Çıplak gözle yapılan değerlendirmelere göre renk cihazları ile daha doğru renk belirlenmesi yapılsa da yine hastadan hastaya, dişten dişe, dişlerin içinde bulunduğu klinik duruma göre farklı sonuçlar çıkabilmektedir. Bu nedenle Diş Hekimi digital ölçümler yaparken çeşitli denemeler yapmalı ve zaman içerisinde edindiği tecrübeleri dikkate almalıdır.
Renk Sistemleri
CIE ( Commission Internationale de l´Eclairage ), renklerin anlaşılabilmesi için bir renk uzay teorisi açıklamıştır.
Aşağıdaki şemada L*c*h diye bilinen renk uzay teorisi bulunmaktadır.
L Ekseni: Nesnenin siyah-
c Ekseni :
h Ekseni: Bu ana rengi gösterir ( Hue )
Bu modelde dişlerin renkleri, sarı ile kırmızı arasında kalan bölgede yer alırlar.
Dişlerin renklerinin belirlenmesinde üç önemli unsur bulunmaktadır.
a) Dişlerin içinde bulunduğu klinik durum,
b) Işık
c) Diş Hekimi.
Bu üç unsurun kendi içinde gösterdiği farklılıkların ve birbirlerine göre kombinasyonlarının çok sayıda farklılıklar gösterebilmesi nedeniyle, dişlerin renklerinin belirlenmesinin kolay olabileceğini söylemek mümkün değildir. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için bu 3 konunun ve renk konusunun dikkate alınması gerekmektedir.
Renk konusunun anlaşılabilmesi için yukarıdaki şemadaki gibi renk uzay teorileri geliştirilmiştir. Bu renk açıklama sistemlerinde rengi anlamak, tarif etmek ve kayıt altına alabilmek için rengin özellikleri üç ana başlıkta toplanmışlardır.
1-
2-
3-
( Chroma ve Value birbiri ile ters orantılıdır.)
Renk algımızın % 85' ini ışığa olan duyarlılığımız belirlediğinden Value, diş rengi seçiminde ki en önemli faktördür. Bu nedenle önce Value belirlenmelidir ve doğru belirlenmelidir. Örnegin bir lamina çalışmasında Value doğru değilse Hue ve Chroma doğru olsa bile renk uyumsuz algılanır. Eğer Value doğru belirlenmiş ise Hue ya da Chroma' da hafif yanlışlıklar olsa bile renk doğru olarak algılanır.
Renk alınırken Vita 3D Master Skala kullanılıyor ise önce 1-
Dişin Şeffaflığı
Dişin şeffaflığı bu üç özelliğe etki yapan önemli bir faktördür.Translusensi, transperan ve opasite gibi sözcüklerle tarif edilir. Dişin ya da kompozitin ışığı tümüyle geçirmesiyle, hiç ışık geçirmeyip yansıtması arasındaki değerleri gösterir. Dişin şeffaflığı arttıkça yüzeyden yansıyan ışık azalacağından dişin parlaklığı azalacaktır. Kompozit restorasyonlarda, kompozitin şeffaflık özelliği ile üzerine yapıldığı dişin ya da komşu dişin şeffaflık özelliği birbirine benzemelidir.
Işık
Işık, dişlerin özelliklerinin ortaya çıkmasını, görülmesini ve anlaşılmasını sağlayan çok önemli bir faktördür. Doğal dişlerde minenin ve dentinin ışık yansıtması ya da ışık geçirgenliği, dişin renginin ne olduğunu ve dişin nasıl göründüğünü belirler. Bir kompozit restorasyon yapıldığında dişin ve kompozit restorasyonun ışık geçirgenliği ve ışık yansıtmaları restorasyonun nasıl görüneceğini net bir şekilde belirler.
Renklerin Günlük Yaşamda Algıya Etkisi
İki ana rengin karışımıyla ortaya çıkan ara renk, karışıma katılmayan ana rengin tamamlayıcısı olur. Kırmızı için yeşil, mavi için turuncu, sarı içinse mor tamamlayıcı renk işlevi görür. Aynı zamanda birbirlerine karşıt olan bu renkler birlikte kullanıldıklarında da denge oluştururlar.
Sarı: En parlak renk. Dikkat çekmek için çığlık atar; bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Ayrıca dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır. Sonbaharın da baskın renkleri sarı ve sarı-
Kırmızı: En uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı renk, özellikle de koyu bir arka plan ile birlikte kullanıldığında öyle şiddetlidir ki, bir görüntüde yer alan küçücük kırmızı bir leke bile görüntünün her yerini etkiler. Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu temsil eder. Kırmızı renk, fiziksel olarak; ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda; bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir.
İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Yanlış bir inanış vardır; boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil, kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırır.
Pembe: Kırmızı ile beyazın birleşmesi ile elde edilen pembe renk, kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır. Mavi renk erkeklerin, pembe ise bayanların rengi olarak bilinir. Neşe ve mutluluk veren bir renk olan Pembe aynı zamanda hayallerin ve aşkın rengidir.
Mavi: Dünyanın hakim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır.Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir. Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.
Yeşil: Sessizliği anlatır. Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının , bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Doğanın ve baharın rengidir. Güven veren renktir. O yüzden bankaların logolarında hakim renktir. Yeşil yaratıcılığı körükler. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih edilir. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır.
Mor: En kısa dalga boyuna sahip olan mor, geleneksel olarak asaletle ilişkilendirilir. Yakınlık ve güzelliğe de işaret eder. Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih , yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydeder. Nevrotik duyguları açığa çıkardığından, insanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmıştır. İntihar edenlerin beğendiği renktir.
Nötr renkler, beyaz, siyah ve kurşuni gibi tarafsız renklerdir. Bunlar belli başlı bir renk özelliğinden ziyade, çeşitli renklerin elde edilmesine yardımcı olurlar. Nötr renkler, dinlendiricidir; doyurucu manalı ve olgun bir etkileri vardır. Bunlardan siyah renk, derinlik ve karanlık beyaz ise aydınlık, temizlik ve yakınlık hissi yaratır.
Renklerin özelliklerine göre, meydana getirdiği ve aksettirdiği değişik havadan, insan ruhu çeşitli şekillerde etkilenir. Yerine göre bir huzur, ferahlık ve sakinlik verebileceği gibi tersine kötümserliğe de neden olabilir. Bununla beraber renklerin üzerimizde bıraktığı etkiler; özel durumumuza, ruh halimize ve tabiat şartlarının mevcut reaksiyonlarına bağlıdır.