Ana Menü
Dişlerin şekillerindeki çeşitli bozukluklar, kırıklar, dişlerin aralıkları, küçük diziliş ve pozisyon bozuklukları, kole problemleri, istenmeyen renkler, doku ve yüzey bozuklukları kompozit lamina çalışmaları ile hem fonksiyonel hem estetik bir görünüme kavuşturulabilir.
NEDEN LAMİNA
Bilindiği gibi dişlerdeki renk, boyut, biçim ve görünüm bozukluklarının porselen kaplama çalışmalarıyla düzeltilmesi yaygın bilinen bir yöntemdir. Çünkü porselenler görünüm ve sağlamlık olarak başarılı sonuçlar verebilen malzemelerdir. Son yıllarda özellikle ön dişlerde estetik amaçlı olarak yapılan porselen kaplama çalışmalarının yanı sıra porselen lamina çalışmaları da yapılmaya başlanmıştır.
Lamina çalışmalarının, kaplamalardan farklı bir yanı vardır. Kaplamalar dişin üzerine geçirilirmekte ve dişin her tarafını tümüyle kapatmaktadırlar. Laminalar ise dişin yalnızca görünen ön bölümüne yapılırlar. Dişlerin arkasına dokunulmaz. Ölçüler ve hazırlanan modeller yardımı ile laboratuvarlarda yapılan porselen laminalar aşağıdaki şekilde olduğu gibi daha sonra dişlerin ön bölümüne yapıştırılırlar.
KOMPOZİT LAMİNALAR
Lamina çalışmaları, porselenler ile yapılabilmelerinin yanında kompozitlerle de yapılabilmektedirler. Porselen laminalarda olduğu gibi, dişler üzerinde yapılan hazırlık çalışmalarından sonra, alınan ölçüler üzerinde laboratuvarda hazırlanabildiği gibi, Diş Hekimi tarafından aynı çalışma seansında, dişlerin üzerine doğrudan yöntemle de yapılabilirler.
Not: Lamina ya da geniş restorasyonlarda santral dişlerin genişliği ile alt dudak genişliği birbirine yakın olmalıdır.
KOMPOZİT LAMİNALARIN MERAK ETTİĞİNİZ ÖZELLİKLERİ
1 -
2 -
3 -
4 -
5 -
6 -
7 -
8 -
9 -
10 -
11 -
12 -
13 -
Aşağıda Kompozit Lamina çalışmalarına örnek olabilecek vakaların önce-