www.beyazdolgular.com

İçeriğe git

Ana Menü

Dişin mi Çürüdü? Çektir Kurtul

Genel Değerlendirme

  
  
Eskiden durum neredeyse böyleydi. Bir diş çürüdü mü çektirirsin ve kurtulursun.Tarih boyunca ağrıyan dişleri çektirip kurtulmak fikri yaşamın içinde şu ya da bu şekilde bir yer kaplamıştır. Hatta günümüzde bile hala aynı düşünceye sahip kimselerin bulunmakta olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

 Ağız ve diş sağlığıyla ilgili olarak, ülkemizin içinde bulunduğu sosyal yapıyı geçmişten bugüne şöyle  bir düşünecek olursak nereden nereye geldiğimizi ve alınan yolun ne kadar önemli olduğunu görebiliriz.Çürüyen bir dişin tedavisini yaptırmak eskiden yaygın bir yaklaşım şekli değildi. Dişlere fazla önem verilmezdi.   
Herkesin bildiği gibi çürümeye başlamış bir dişin bir  süre sonra çekilerek ağızdan uzaklaştırılması sık karşılaşılan bir durumdu.






Günümüzde artık dişlere önem verilmektedir. Çürüyen bir dişi  çektirmek yerine tedavi ettirip kurtarmaya çalışan kimselerin sayısı  giderek artış göstermektedir. Çünkü dişlerimizin genel sağlığımız  açısından vücudumuzla olan bütünlüğünün bilinmesi yanında, estetik  ve fonksiyon açısından da yaşamın içinde nasıl önemli bir yer  kapladığı yavaş yavaş öğrenilmeye başlamış durumdadır.
 
Bunların yanında, dişlerde oluşan büyük madde kayıpları nedeniyle yapılmak zorunda kalınan porselen çalışmalara ve diş kayıplarında yapılan protezlere, psikolojik ve sosyo-kültürel olarak artık pek sıcak bakılmamaktadır. Çoğu kimse takma diş yaptırmak zorunda kalmak istemediğinden var olan dişlerini korumaya çalışmaktadır.

  Bu gibi durumlarda kompozit materyaller sahip oldukları özellikleri ile hem Diş Hekimlerine hem dişlerinde çürük ya da kırık gibi problemleri olan kimseler için önemli avantajlar sunmaktadır. Dişlerinde büyük çürükler ya da kırıklar oluşmuş kimseler dişin çekilebileceğini düşünecek olsada çoğu kez bir porselen kaplama yapmaya gerek kalmadan ya da dişi çekmeden kompozitler yardımıyla kalıcı tedaviler ve restorasyonları hem de aynı seansta yapabilmek mümkün olabilmektedir.


 
İçeriğe Geri Dön | Ana Menüye Geri Dön