Ana Menü
Muayenehane pratiğinde başarılı kompozit restorasyonların yapılabilmesi için hem bilgi açısından, hem klinik uygulamalar açısından dikkate alınması gerekli olan konu başlıkları bulunmaktadır. Bunların yanında kompozit çalışmalar yapılırken bütün çalışma aşamalarının hafife alınmayacak kadar dikkatli yapılması gerekmektedir. Herhangi bir adımda eksiklik ya da yanlışlık yapıldığında çalışmanın toplam başarısı hemen düşecektir. Başarısızlıkların ortaya çıkmaması için nelere dikkat edileceğinin cevabı çok karmaşık değildir. Başarılı kompozit çalışmalar yapabilmek için Diş Hekimliği Bilim Dalı kurallarına ve Üretici firmaların ürün kullanım kurallarına uyulması yeterlidir.
1 -
Meslektaşlarımızın yaptıkları tedaviler sırasında Diş Hekimliği Bilim Dalı kurallarına uygun olarak çalışmaktadırlar. Bu kurallar içerisinde bir kompozit çalışma öncesinde ve sırasında dikkate alınması gereken bazı konuları bir kez daha belirtmeye çalışalım.
TÜRBİN KULLANIMI
Turbinlerin çalışmaları sırasındaki devir/dakika rakamları, üretici firmaların ilan ettiği rakamlara uygun olarak ayarlanmalıdır. Hava üreten kompresörlerin gücü, deposundaki hava basıncı, depodaki havayı unite getiren boruların uzunluğu ve çapı gibi faktörler unitin üzerindeki hava regülatorüne ve başlık çıkışlarına gelen havayı değiştirebilmektedir. Hava basıncının ayarı ve turbinlerin çalışma sırasındaki devir/dakika rakamları aşırı iniş cıkışlar göstermeden istenen ve ayarlanan rakamlarda kalmalıdırlar. Bu rakamlar önemlidir. Çünkü üretici bir firma dişhekimlerinin kullanımına sunduğu bir tirbünün, dişe zarar vermeden hangi koşullarda en üst seviyede verimli çalışabileceğini kullanım klavuzlarında ilan etmektedir. Örneğin bir türbinin dakika/devir sayısı düşecek olursa turbindeki frezin çürüğü temizlemesi zorlaşacak ve çürük temizlenme süresi uzayacaktır. Devri düşmüş olan bir turbindeki frez, çürük temizleme işlemi yapmadan ya da sınırlı temizleme yaparak dişe boşuna sürtünecektir. Eğer türbinin devir dakika sayısı istenen ayarlardan yüksek olacak olursa bu kez frezdeki salınım artabilecek ve vibrasyon çoğalacaktır. Çok yüksek devirli bir turbinde frez kontrolü zorlaşacağından çürük temizleme sırasın-
Diş Hekiminin kullanımı sırasında tirbünlerin mekanik bölümleri sağlam, her zaman iyi temizlenmiş, yağlanmış ve steril olmalıdır. Koşulların iyi ayarlandığı bir çalışma ortamında, çürük temizlenmesi ya da bir yüzey hazırlığı sırasında tirbün kullanımına bağlı olarak oluşabilecek kabul edilebilir, normal sınırlardaki, zorunlu bilimsel travmanın neden olacağı ağrı ve hassasiyetler geçici özelliklerdedir. Klinik olarak değerlendirme konusu yapılmaz. Ama rulmanları eskimiş, iyi temizlenmemiş ve yağlanmamış bir turbin kullanımı nedeniyle oluşabilecek salınım ya da vibrasyonun neden olabileceği fazladan travmalar, dolgu yapıldıktan sonra ağrı ve hassasiyetlere neden olabilecektir.
FREZLERİN KULLANIMI
Frezler yeni ve kaliteli olmalıdır. Bir nedenle salınım yapmamalıdır. Böylece en kısa sürede ve travma oluşturmadan başarılı bir şekilde kavite ya da yüzey hazırlıkları yapılabilecektir. Kolay aşınan kalitesiz frezlerin ya da çok kullanılmaktan aşınmış frezlerin çürük temizleme ya da diş aşındırma kalitesi düşük olacaktır . Bunun yanında temizleme süresi uzayacak venormalden fazla sürtünme oluşturacaklardır. Bu sırada oluşabilecek vibrasyon ve ısı daha fazla olabilecektir.
Ayarları iyi yapılmış bir tirbün ve yeni bir frezle çalışırken, sürtünme nedeniyle tirbünün dönüş hızının azalmaması gerekmektedir. Her dokunuşta minimum travma ve maksimum temizleme yapabilmesi için frezin dişe dokunuşları kısa kısa, zarif ve atravmatik olmalıdır. Frezin çok bastırılması durumunda tirbün dönüş hızı düşeceğinden temizleme kalitesi azalacak, temizleme süresi uzayacak ve frez dişe boşuna sürtünecektir. Bu da fazladan travmaya neden olacağından restorasyon sonrası ağrı ve hassasiyetlere yol açabilecektir.
SU KULLANIMI
Unite gelen su yolları belli periyotlarla kontrol edilmelidir. Su borularında ve bağlantı noktalarında mikrobik bir yerleşme ve üreme varsa temizlenmelidir. Unitte, bardak doldurma borusundaki, hava-
HAVA KULLANIMI
Bir restorasyon çalışması sırasında dişin kurulanması amacıyla dişe ve kaviteye gereksiz sıklıkta ve uzun sürelerde hava uygulanmasından kaçınılmalıdır. Fazladan sıkılan hava dişi çok soğutup pulpada vazo-
Kompoziti yerleştirmeden önceki kavite ya da yüzeyin kurulanması sırasında, normal bir basınçta ve normal bir sürede hafifçe hava uygulanmalıdır. Gereğinden kuvvetli ve uzun sürelerde aşırı hava kurutması yapılacak olursa diş fazladan soğuyacak ve pulpa üzerinde soğuk travması oluşacaktır. Bunun yanında dentin tübüllerinde sıvılar buharlaşacağından tubuler yapıdaki kollagenler çökecek, tubuler sıvı basıncında azalmalar olacak ve pulpadan perifere doğru tübüler sıvı hareketi çoğalacak ve sıvı hareketinin süresi artacaktır. Bu gibi olumsuz gelişmelere bağlı olarak amalgam dolgu da yapılmış olsa, kompozit dolgu da yapılmış olsa, çalışma sonrasında yine ağrı ve hassasiyetler oluşabilecektir.
Kompresor deposundan hava-
LOKAL ANESTEZİ KULLANIMI
Dişlerdeki çürüklerin temizlenmesi, preparasyon yapılması ya da yüzey hazırlıkları sırasında ağrılar duyulabileceğinden, uyuşturarak ağrıları önlemek düşüncesiyle dişlere lokal anesteziler yapılabilmektedir. Uygun özellikteki lokal anesteziler, dişte ağrı ve hassasiyetlere yol açmayacaktır. Ama bazı enjeksiyon uygulamaları var ki bunlar çalışmaların sonrasında dişlerde ağrı ve hassasiyetlere neden olabilmektedir. Bunları açıklayacak olursak;
a) Enjeksiyon sırasında iğne ucu dişetinde travma yaratmamalıdır. Örneğin bir inflitratif anestezi sırasında iğne ucunun yaptığı doğal ve zorunlu travma, dental sınırların dışına taşacak olursa, dişe bir kompozit restorasyon yapılsın yapılmasın anestezi sonrasındaki bir kaç gün içinde çiğneme sırasında dişin üzerine güvenle basma duygusu kaybolabilecek hatta dişte ağrı hissedilebilecektir.
b) Enjeksiyon sırasında, anestezik solusyon ani ve yüksek basınçta verilmemelidir. Ani ve yüksek basınç dişeti dokusunda travma yaratacağından, anestezi yapılan bölgedeki dokularda ödem oluşabilecektir. Bu durumda restorasyon çalışması sonrasındaki bir kaç gün içersinde yine çiğneme sırasında dişin üzerine güvenle basma duygusu kaybolabilecektir.
c) Lokal anestezik solusyon vazokonstruktor madde içeriyorsa ve anestezi için yeterli olan dozun çok aşılması durumunda, fazladan vazokonstriksiyon olacağından o bölgedeki kanlanma azalacak ve doku beslenmesi bozulacaktır. Bunun sonucunda da anestezi yapılan bölgedeki ödem ve ağrılar olabileceğinden anestezi yapılan diş, bu ödemler geçinceye kadar çiğneme sırasında ağrıyabilecektir. Pulpada ise kanlanmanın azalması sonucunda reversible ya da irreversible hyperemiler ve hatta nekrozlar bile görülebilecektir. Bunların sonucunda daha sonra restorasyon yapılan dişte çeşitli ağrı ve hassasiyet tabloları olabilecektir.
d) Anestezik solusyon vücut sıcaklığına yakın olmalıdır. Ampul ya da karpuller buzdolabınde saklanıyorsa bir çalışma öncesinde vucut sıcaklığına yakın hale getirilmelidir. Soğuk nestezik solusyonlar daha enjeksiyon sırasında ağrı yapacağı gibi, periodontal dokularda travmaya ve fazladan vazokonstriksiyonlara neden olabileceğinden, anestezi yapılan bölgede ve pulpada kanlanmalar azalacak ve bağlı olarak hyperemik tablolar oluşabilecektir. Çalışma sonrasında da restorasyon yapılmış dişlerde ağrı ve hassasiyetler görülebilecektir.
*Lokal anestezi uygulamalarında görülebilecek bu gibi travmalara bağlı olarak dişlerde ortaya çıkabilecek ağrı ve hassasiyetlerle, kom-
2-
Her üretici firma kendi formülleri ile kompozitler üretmektedir. Yaptıkları AR-
Üretici firmaların AR-
Bu gibi kurallara uyulmadığında kullanılan kompozitler mükemmel bir ürünler olsa bile firmaların ilan ettiği şekilde dişe bağlanamayacak ve hastalarımızın kullanımları sırasında yapılan kompozit restorasyonlarda düşmeler, kırılmalar olabilecek ya da ağrı ve hasssasiyetler görülebilecektir.
Bu genel yaklaşımların yanında Web Sayfalarımızdaki klinik uygulama açıklamaları Meslektaşlarımızın başarılı kompozit restorasyonlar yapmalarına yardımcı olacaklardır.