www.beyazdolgular.com

İçeriğe git

Ana Menü

Kompozit, Lup, Mikroskop

Kompozitlerde Başarı 2

Kompozit materyallerin ayrıntıları, yapıları gereği çıplak gözle tam olarak görülememektedir. Örneğin bonding sıvısı dişin yüzeyine  sürüldükten ve inceltildikten sonra her tarafta aynı kalınlıkta ve aynı özellikte midir çıplak gözle görebilmek çok zordur. Çıplak gözle  bakıldığında başarılı olduğu düşünülen bir inceltme işleminin lup ya da mikroskop ile incelendiğinde diş yüzeyinin her tarafında aynı  kalınlıkta olup olmadığı görülebilmektedir. Bilindiği gibi bonding inceltme sonrasında en fazla 20 nanomikron olmalıdır. Bonding tabakasının daha kalın olması durumunda kompozitin bondinge tutunması zayıflayacak ve kenar sızıntıları artacaktır.Bu nedenle kaviteye ya da diş yüzeyine sürülen bonding tabakası hakkında karar verebilmek için lup ya da mikroskop gerekmektedir.
Kompozitin kaviteye yerleştirilirken diş yüzeyi ile kompozit arasında ya da kompozitin içinde boşluklar, hava kabarcıkları kalabilmektedir. Kompozit bukalemun gibi davranarak komşusu olduğu diş yüzeyinin ya da kompozitin rengine benzemeye çalıştığından ve Diş Hekimi de   çalışma öncesinde renk belirlemesi yaparak ya dişin renginde ya da dişe en yakın renkte kompozit kullandığından, bu gibi boşlukların ya da hava kabarcıklarının olup olmadığını çıplak gözle fark edebilmek çok zor olabilmekte hatta bazen gözden kaçabilmektedir.




Lup ya da mikroskop kullanıldığında bu gibi ayrıntıları görebilmek ve kontrol etmek çok kolaylaşmaktadır.
Dişhekimlerinin görme problemlerinin olabilmesi,  çalışılan dişin pozisyonu, ağız ve dişlerin ışıkla aydınlatılabilmesi gibi faktörler nedeniyle de ayrıntıların görülmesi zorlaştığından lup  ya da mikroskop kullanmak başarıyı artırmaktadır.

Lup' lar 2-2,5 X ile 5,5-6 X arasında büyütmeler yapabilmektedirler. Büyütme oranı arttıkça lup boyutu ve ağırlığı artmaktadır. Mikroskoplar ise 6X ve daha büyük boyutlarda büyütmeler yapmaktadırlar.

 
İçeriğe Geri Dön | Ana Menüye Geri Dön